Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Γιατί ονομάστηκε έτσι ο Αμαζόνιος;

Ο Αμαζόνιος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Γης. Διαρρέει τη Νότια Αμερική από τις Άνδεις ως τις εκβολές του, στον Ατλαντικό Ωκεανό. Γενικά θεωρείται ο δεύτερος μακρύτερος ποταμός στη Γη μετά τον Νείλο, με μήκος 6.400 χιλιόμετρα.

Τον Μάρτιο του 1500, ο Ισπανός εξερευνητής Vicente Yáñez Pinzón, καταγράφεται ως ο πρώτος άνθρωπος που διαπλέει τον ποταμό τον οποίο και ονόμασε Río Santa María del Mar Dulce (ο ποταμός της Αγίας Μαρίας και της γλυκιάς θάλασσας).

Το σημερινό του όνομα το οφείλει σε έναν άλλο Ισπανό εξερευνητή, τον Francisco de Orellana ο οποίος ήταν ο πρώτος ευρωπαίος που διέσχισε όλο τον ποταμό από τις Άνδεις μέχρι τον Ατλαντικό.

Στη διάρκεια του ταξιδιού, η ομάδα του Orellana δέχτηκε επίθεση από μια φυλή ιθαγενών η οποία κατοικούσε στις όχθες του ποταμού.

Οι επιτιθέμενοι ήταν κυρίως γυναίκες. Αυτό θύμησε στον Ισπανό τις θρυλικές Αμαζόνες της ελληνικής μυθολογίας με αποτέλεσμα να ονομάσει τη φυλή Amazonas και τον ποταμό ως "ποταμός των Αμαζόνων" ή εν συντομία "Αμαζόνιο".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου